Questions-4
Home Up

 

Answering practice questions is an excellent way to cement your knowledge of material and determine  mastery of the content within a lesson. Answers to the questions are listed at the bottom.

horizontal rule

 

Practice Questions:

1. The development of muscular strength and endurance using free weights, machines, stretch bands and body weight is called
           
a. weight training
           
b. cross training
           
c. free weight training
           
d. resistance training
           
e. none of the above

2.  The ability to repeatedly apply a percentage of maximal strength is called
           
a. dynamic strength
           
b. muscular strength
           
c. muscular endurance
           
d. static endurance
           
e. none of the above

 3. Concentric actions are types of
           
a. dynamic actions
           
b. static actions
           
c. isokinetic actions
           
d. isotonic actions
           
e. none of the above

 4. Tension development without a change in joint angle is called a
           
a. dynamic action
           
b. static action
           
c. isokinetic action
           
d. all of the above
           
e. none of the above

 5. Dynamic actions which involve muscle lengthening are called
           
a. isokinetic actions
           
b. accommodating actions
           
c. concentric actions
           
d. eccentric actions
           
e. none of the above

 6. Machines that are specially designed to vary the resistance for a more maximal force production throughout the full range of motion are called
           
a. isotonic resistance
           
b. eccentric resistance
           
c. accommodating or variable resistance
           
d. dynamic resistance
           
e. none of the above

 7. Muscular soreness that occurs 2-3 days after an initial heavy resistance training period is called
           
a. DOMS
           
b. POMS
           
c. RPE
           
d. ACTE
           
e. none of the above

 8. Breath holding during a training movement resulting in high pressure within the thoracic region is called the
           
a. training effect
           
b. Heimlich maneuver
           
c. aortic response
           
d. Valsalva effect
           
e. none of the above

 9. Adults conditioning for health-related fitness should train using
           
a. free weights
           
b. weight machines
           
c. stretch bands
           
d. their body weight
           
e. any of the above

 10. Research indicates that adults conditioning for health-related fitness should train ___________ days per week while in the improvement stage.
           
a. 2-3
           
b. 4-5
           
c. 5-6
           
d. every day

 11.  Adults should train at least an hour per training session in order to benefit from resistance training.
           
a. true
           
b. false

 12. Adults conditioning for health-related fitness should train with __________ resistance in the improvement stage.
           
a. light
           
b. moderate
           
c. heavy

 13. A good set-repetition combination for most adults conditioning for health-related fitness would be
           
a. 3 X 3-4
           
b. 6 X 3-4
           
c. 3 X 10-12
           
d. 3 X 15-20
           
e. none of the above

 14. Normally, the resistance training component of a training session should be longer in duration than the aerobic (cardiorespiratory) component.
           
a. true
           
b. false

 15. Resistance training movements should be completed
           
a. in a slow, controlled fashion
           
b. in a fast, rhythmical fashion

       

horizontal rule

  

Answers:

1. D
2. C
3. A
4. B
5. D
6. C
7. A
8. D
9. E
10. A
11. B
12. B
13. C
14. B
15. A

 Interpretation:

14 15 correct = excellent
12 13 correct = good
10 11 correct = average
08 09 correct = below average

   
< 08 correct = needs improvement

 
Other: